pátek 17. srpna 2012

Kde potkáte v téhle civilizaci nejzdravěji vypadající lidi

Zatím na to znám dvě odpovědi, z míst, kde jsem byla:
Na Rainbow festivalech.A na psytrancových festivalech :)
Na těchto akcích se pohybuje nejvíc lidí, kteří vypadají, že jsou v normálním přirozeném tělesném a energetickém stavu, jehož obraz si odmalička nosím někde hluboko v sobě. Mají svaly na správných místech a přirozeně tvarované, projevují pružnost, život, vitalitu, je vidět, že jim energie správně proudí.

To dává zajímavé odpovědi na otázku, jakými aktivitami toho stavu dosáhnout. Obě skupiny zjevně soustavně a dlouhodobě kempují v přírodě, je to podstatná část jejich životního stylu. To znamená spoustu různorodých fyzických činností.

Psytrancáři tančí. A tančí a tančí a tančí. Hodiny a hodiny, každý den, co stráví na party, což mohou v létě být týdny. Vypadá to, že to samo o sobě v zásadě stačí, ke zotavení ze života v krabicích a postupnému návratu do přirozeného stavu. Spolu s tělem se probouzí i duch, rozsvěcují se oči, objevují se nové nápady a myšlenky.

V obou skupinách se hodně žongluje. 
Na Rainbow je hodně lidí, co praktikují jógu a další cvičení.

 Připadá mi, že ve skutečnosti hlavní jsou ty činnosti, které probíhají spontánně, neplánovaně, nesystematicky, právě všechno to chození, bydlení v kempu a tancování, činnosti, které nejsou míněny jako „cvičení“, dějí se buď proto, že jsou potřeba, nebo jen tak pro radost.

Takový člověk má v sobě jistou přirozenost a uvolněnost, která třeba kulturistovi chybí... A taky vypadá jinak. Je vidět, že jeho tělo je aktivní tisícem různých způsobů, neopakuje donekonečna denně stejné pohyby.

Není to jen o těle, je to daleko víc o energii, o vitalitě, a zároveň o KLIDU, který vyzařuje člověk, jehož tělo má naplněné své přirozené potřeby.

K tomuto textu mě inspiroval festival Ozora, ty tisíce lidí tam. Žasla jsem nad tím, jak ten tanec stačí, i když většina z nich nejspíš nedělá nic dalšího systematicky.

Pro prvotní zotavení a probouzení člověka, ze stadia otroka do stadia bytosti, která se pro začátek přinejmenším dokáže rozhodnout, co je jí příjemné a co si přeje dělat, stačí tančit. Tančit svůj vlastní tanec, nikým a ničím jiným neurčované vlastní energetické pohyby vycházející zevnitř, z duše. Ponořit se, dělat to pořádně, a dlouho.
A ono se něco stane.