úterý 23. září 2014

Esencialismus: Jak disciplinovaně dělat méně


Naše doba je posedlá idejemi jako „dělat toho více“, „stihnout toho více“, „stíhat to všechno“.
Za tím se skrývají další koncepty jako třeba „zavděčit se všem“.
Bojíme se, že nám něco uteče, že se na nás někdo naštve, že něco prošvihneme.
A tak se mnozí z nás řítí od jedné věci ke druhé, a život utíká, a nějaké kloudné výsledky nikde.

Kniha Grega McKeowna Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less se věnuje opačnému přístupu.
Jak dělat co nejméně věcí, přesně ty pravé, a dělat je pořádně.



Následuje shrnutí základních myšlenek, stručně, v duchu sdělení knihy :)
  1. Nemůžete “to” stihnout všechno. Prostě ne. Není to možné. Není možné zavděčit se všem, věnovat se všemu, využít všech příležitostí, naučit se všechno, být nejlepší ve všem. Zkrátka to NEJDE.

  2. V dnešním světě si MUSÍTE stanovit priority. Co opravdu chci? Co je pro mně zásadní? Co se mi opravdu líbí? Které věci opravdu používám? Jaké zdroje informací potřebuju? V čem jsem dobrý a chci to dál rozvíjet?.....atd.. Pokud si své priority nestanovíme sami, stanoví nám je automaticky jiní lidé. A spokojení, produktivní a opravdu užiteční jsme pouze když žijeme svůj VLASTNÍ život.

  3. Nepotřebujete do svého život přidávat pořád další věci. Nepotřebujete zázračné metody, jak do dne nacpat další schůzku nebo aktivitu. Potřebujete ubírat, ELIMINOVAT nepodstatné, abyste udělali prostor pro podstatné. Potřebujete identifikovat to nepodstatné, co jen zbytečně zabírá čas/prostor, a pak to musíte AKTIVNĚ odstranit – vyškrtat schůzky z diáře, vyházet věci ze skříně, vystoupit z organizací, cokoli abyste se od toho osvobodili.

  4. Nepodstatné je skoro všechno. Život se skládá z 90% “šumu” a několika málo činností, na kterých opravdu záleží. Vyjasněte si, které to jsou. Na kom/čem vám nejvíce záleží? Co vás nejvíce naplňuje? K čemu máte největší talent? Čím můžete ve světě nejvíce přispět?

  5. Vybrat si jednu věc znamená vzdát se jiných. Smiřte se s tím. 
     
  6. Mnoho z nás zapomnělo, že máme v životě na výběr – říká se tomu naučená bezmocnost. Myslíme si, že něco „musíme“. Ve skutečnosti tomu jen věříme. Pokud si uvědomíme svou svobodu rozhodnutí, vždy existují alternativy. I když něco skutečně musíme, obvykle se najdou způsoby, jak to dělat jinak a lépe.
  1. Abychom rozlišili důležité, potřebujeme PROSTOR – udělat si čas, kdy nejsme rušeni, čas na přemýšlení, čas hrát si, čas zkoumat, čas číst.

  2. Hledejte ESENCI informací. Řiďte se intuicí: Které informace vás fascinují? Co cítíte pod povrchem sdělení?

  3. SPÁNEK je priorita. Člověk, který řádně a dostatečně spí a odpočívá, je výkonnější a kreativnější a zachovává si plnou schopnost rozlišovat, co je opravdu důležité. Tuto schopnost si musíme hlídat, a proto je zásadní dobře se starat o potřeby svého těla.

  4. Když se pro něco rozhodujeme, měla by odpověď být buď TOTÁLNÍ ANO – milujeme tu možnost/věc/činnost, absolutně nás fascinuje – nebo NE. Nedělejte/nekupujte/nevolte si věci, které se vám líbí „jen trochu“. Ptejte se: Hledám PŘESNĚ tohle?

  5. Esenciální záměr: udělejte jedno rozhodnutí, které eliminuje 1000 dalších: Kterým jsměrem chci jít?

  6. Říkejte NE, jasně a důstojně.

  7. Stanovujte si přesně definované, konkrétní záměry (například „napíšu 15 stránek o xxx do příštího úterý“). Identifikujte, co vám v tom brání, a překážky odstraňte. Určete si přesně a jasně, JAK to provedete.

  8. Vizuálně se odměňujte za pokrok, vytvořte si pomůcky, které vám umožní vidět, jak jste se posunuli (např. graf postupu). Povzbudí vás to.

  9. Vytvořte si denní rutinu, kde je to nejdůležitější ZÁKLADEM. Nedovolte, aby vám většinu času automaticky vyplnily nedůležité  činnosti. Využijte sílu zvyku ve svůj prospěch.
Velice doporučuji četbu celé knihy, je opravdu velmi inspirativní.
Ale pokud bude člověk skutečně aplikovat v praxi těchto 15 bodů, myslím, že to úplně stačí :)