pátek 21. února 2014

Jít za svou hvězdou


"Steering by Starlight" je útlá knížka, kterou napsala americká životní koučka Martha Beck. Setkala jsem se s ní poprvé před pěti lety, ve zlomovém období, kdy jsem hledala, co dál. Přečetla jsem od dětství stovky a stovky knih, a jen o několika z nich mohu říct, že mi skutečně změnily život. Tato k nim patří. Nevyšla česky, a tak bych to nejlepší z ní ráda zkusila sdílet alespoň tímto článkem.



Autorka je typem "samouka", k povolání koučky se dostala skrze vlastní pestrou životní cestu plnou těžkých "šamanských zkoušek". V knize čerpá ze své mnohaleté zkušenosti s pomáháním klientům, z vlastních zážitků v procesu osvobození a sebeobjevování, ale i z moudrosti původních kultur, především australských Aboridžinců.

Základní ideou knihy je, že každý z nás v sobě má část, která přesně ví, proč tu jsme, zná naši unikátní cestu a poslání.
S touto částí sebe se potřebujeme dostat do kontaktu a její vedení následovat, protože jen tak můžeme být v životě doopravdy šťastní - když jsme skutečně sami sebou. 
Martha Beck této části naší osobnosti říká Stargazer. Doslova to znamená "ten, kdo hledí na hvězdy". Ponechám ale v dalším textu anglické slovo, protože je krásné, výstižné a krátké, a nemá vhodný český ekvivalent.
Kniha "Steering by Starlight", tedy "Jít za svou hvězdou", je příručkou k procesu osobní transformace, kdy se zbavujeme toho, co v naší mysli překáží, a učíme se následovat svou vnitřní pravdu.

Na mnoha místech budu přímo citovat věty, které mě hluboce oslovily. Knížka je plná užitečných cvičení, jež může kdokoli použít k práci sám se sebou. Pokusím se jich zde co nejvíce reprodukovat, takže si je můžete vyzkoušet sami.

Úvodní přehled: Tři fáze osvobození

1.  Rozpuštění (překážek, které nám brání v pohledu na hvězdy)

Když se housenka zakuklí, aby se proměnila v motýla, ze všeho nejdříve se musí totálně rozpustit. Stane se z ní kašička z nerozlišených buněk, kde nezůstanou žádné struktury z jejího předchozího života.
"Nemusíte se učit, jaké je vaše poslání, váš osud. Už ho znáte. Potřebujete se jen odnaučit myšlenkám, které vás zaslepují, takže pravdu nevidíte."
Zaslepují nás různé druhy myšlenek. Některé se jeví zářivé a pozitivní: "Mám tak skvělou práci, když mě ještě povýší a dostanu přidáno, budu se cítit úplně naplněný..." Jiné jsou negativní: "Nic nemá cenu, celý svět je proti mně. Nemůžu nic dělat, jen se tu válet a chlastat..." Ale ať jsou naše představy jakékoli, pokud zakrývají a zamlžují to, co by nám přineslo pocit radosti a smyslu, jsou falešné.
Abychom mohli vidět svou cestu jasně, musíme rozpustit své staré mentální struktury. A to bývá těžké. Protože s nimi se může začít rozpadat i naše ego. "A ega nesnáší, když je ohrožena jejich existence."

"Musíte se vzdát života, který jste si naplánovali, abyste dostali život, jenž na vás čeká." (Joseph Campbell)

2. Snění (utváření vize budoucího života)

Jakmile je housenka v kukle úplně rozpuštěná, její DNA začne říkat buňkám, jak se přeskládat v úplně nového tvora.
To samé se děje, když rozpustíme struktury své mysli. Začneme vidět první záblesky své skutečné pravdy, začneme snít nový sen, ze kterého se pomalu začne formovat mapa naší cesty, našeho pravého života. A v realitě okolo nás se začne dít spousta malých událostí, synchronicit, které nám s tímto procesem pomáhají.

3. Odvaha (jít naší skutečnou cestou)

To, že je nová cesta správná, ještě neznamená, že bude snadná. Často musíme bojovat. Ale to je v pořádku.
Když je čerstvě utvořený motýl uvnitř kukly připraven, začne se dobývat ven. Je to těžký a nebezpečný proces a nové stvoření je měkké a zranitelné, když se vysouká do vnějšího světa. Ale čím delší a těžší je opouštění kukly, tím silnější pak motýl bude a tím déle bude žít.

Kapitola první: Začínáme od konce

Následující cvičení a techniky vám pomohou navštívit hvězdnou observatoř ve vaší hlavě a zažít, jaký to bude pocit, žít jako Stargazer.

1. Dostat to, co chci
Napište seznam několika věcí, které opravdu chcete:

Opravdu chci:
1. .......................................................
2. .......................................................
3. .......................................................
4. .......................................................
5. .......................................................

Většina lidí zde uvede věci, úspěchy, partnery... Ale to jsou jen prostředky. Ve skutečnosti nám jde o pocity.
Zkusme to tedy znovu.

Jak se budu cítit, když získám to, co chci (použijte váš předchozí seznam):

1. Když získám 1., budu cítit......
2. Když získám 2., budu cítit......
3. Když získám 3., budu cítit......
4. Když získám 4., budu cítit......
5. Když získám 5., budu cítit......

Máme spoustu různých přání, ve skutečnosti ale toužíme jen po několika jednoduchých pocitech. Obvykle k nim patří klid a mír, bezpečí, někam patřit, pohodlí, láska, radost, svoboda...
Často si myslíme, že jich dosáhneme, když získáme milion dolarů, olympijskou medaili, vysněný dům nebo srdce Miss World. Říkáme věci jako:
"Až mě povýší, budu konečně vědět, že jsem dost dobrý."
"Kdyby mě moje žena přestala kritizovat, mohl bych se uvolnit."
"Až zhubnu, budu moct chodit na rande."

Ono je to ale přesně naopak:
"Vnější okolnosti nevytváří naše citové stavy. Naše citové stavy vytváří vnější okolnosti."
Pokud si věříte a cítíte se dost dobří, daleko pravděpodobněji vás v práci povýší. Když se uvolníte, budete s lidmi lépe vycházet a budou vás méně kritizovat. Rozhodnete-li se mít rádi svoje tělo teď hned, cítit se krásní a odvážně vyrazit na schůzku s tím, kdo vás přitahuje, bude ve vašem životě radost a dobrodružství, a daleko spíš zhubnete, než kdybyste zůstali doma, s jídlem jako jediným potěšením. Zkrátka je to všechno úplně obráceně.

Všimněte si, o kolik příjemnější je spolupracovat a setkávat se s limi, kteří se chovají, jako by všechny jejich potřeby již byly naplněny, jsou klidní, spokojení, veselí, než s lidmi, kteří se projevují pasivně-agresivně - visí na vás, stěžují si na životní útrapy, vyčítají, bědují, pořád něco vyžadují.
"Zažijete mnohem víc úspěchů ve všech oblastech života, když budete procházet dnem s pocitem, jako byste svého cíle již dosáhli."
Místo, abyste usilovali o přijetí a souhlas ostatních, představte si, že už vás totálně přijímají, že je to naprostá samozřejmost.
Když máte sami sebe rádi, věříte si, přemýšlíte o sobě pozitivně, přitahujete ostatní a je jim s vámi dobře.

Představte si, jak jistě a bezpečně byste se cítili, kdybyste byli bohatí, nebo jakou extázi byste prožívali, kdybyste už byli zamilovaní do svého vysněného partnera. Použijte svou obrazotvornost a přeneste se do tohoto stavu teď hned. Tím už si dáváte přesně to, po čem toužíte.

2. Naučit se mládnout

Většina z nás si za život uložila hluboko do nervového systému pocity strachu, vzteku a smutku. S těmito pocity se nerodíme. Miminka mají od narození jen dva strachy: z hlasitých zvuků a z pádu. Když se strachů začneme zbavovat, náš mozek a naše vědomí začne "mládnout", postupně se vracet blíž a blíž ke svému původnímu stavu, kdy bylo téměř beze strachu. Naše těla sice budou dál pomalu stárnout, ale budete žasnout, o kolik mladší se budete cítit, když omladíte svůj mozek.
Potřebujeme změnit strukturu svého mozku tím, že se naučíme pozitivnímu myšlení a cítění. Velmi k tomu pomáhá meditace.

3. Užívat si budoucnosti: teď hned

Cvičení:
Vyhraďte si 10-minutovou přestávku od zbytku svého života.
Vyberte si jednu položku ze seznamu svých přání a po celých 10 minut si živě představujte, že se splnila. Všemi smysly a do nejmenších detailů. Dělejte to každý den celý měsíc.


4. Ti, kdo nezapadají

Také jste někdy v životě "nezapadali"? Šli jste proti tomu, co vašemu okolí připadalo normální, rozumné a správné? Tak to jste v dobré společnosti. Velká část úspěšných a slavných lidí na tom byla úplně stejně. Z klientů Marthy Beck třeba známá moderátorka, které ve škole, když byla upovídaná, říkali "ve skutečném světě tě nikdo nebude poslouchat". Nebo vynálezce, jenž zažil tvrdou bitvu se svým otcem, když dal výpověď z dobře placené práce programátora, aby začal realizovat "jakési sny" o dosud neexistujících nových přístrojích. Jiná klientka byla celé dětství nemocna, a dnes jako dospělá provází turisty po nebezpečných horách a džunglích....
Všichni tito lidé už od počátku tušili něco o svém osudu. Toužili po věcech, které jejich okolí připadaly nerealistické a nerozumné. Ale oni hluboko uvnitř věděli.... Pocity nezapadání jsou totiž semínka našeho osudu, která se snaží vzklíčit.
Zamyslete se, kdy jste vy sami byli v dětství v rozporu se svým okolím.

Jak jsem nezapadal/a:
Situace 1: ...................................
Situace 2: ....................................
Situace 3: ...................................

Pocity nezapadání, které jsem měl/a jako dítě. Odpovězte co nejvíc dětinsky, i když dnes jste dospělí a rozumní, vžijte se do toho, jak jste se cítili, dozvíte se o sobě něco:
1. Nehodím se do téhle situace, na tohle místo, k těmhle lidem, protože nejsem....
2. Nesnáším tyhle lidi, protože oni nevidí, že já.....
3. Kdybych byl/a ve správném prostředí, s lidmi, jako jsem já, každý by chápal, že jsem....
4. Bylo by mi o tolik líp s lidmi, kteří ne....
5. Je tak frustrující, že ode mně tihle lidé očekávají...
6. Ve srovnání se všemi tady jsem o tolik....
7. Tahle situace je příliš....
8. Nemůžu se dočkat, až se dostanu pryč od lidí, kteří....
9. V téhle situaci se mi chce řvát, protože.....
10. Zlobím se, protože mi tu nikdo nechce dovolit....

Možná se na to vzteklé dítě v sobě, které si tohle myslelo, dodnes zlobíte. Je důležité ho přijmout. Čím více ho dokážete mít rádi, tím tolerantnější a uvolněnější budete ve vztahu k ostatním lidem.
Je velice pravděpodobné, že vaše odpovědi jsou prosté, upřímné, jasné výroky o tom, co pro vás není, a jak má vypadat váš skutečný život.

5. Váš životní příběh pozpátku

Zkuste si pro změnu neuvažovat o životě lineárně, od začátku do konce, ale naopak. Začněte tím, co je dnes. A vracejte se k událostem, na jejichž základě jste dnes tam, kde jste.

To nejlepší v mém životě (vztahy, situace, věci...)
1..............................................
2...............................................
3...............................................

A teď díky čemu jste je získali:

Šťastná událost, která přispěla k tomu, že mám to nejlepší v mém životě
.................................................................................
.................................................................................

Vraťte se dále do minulosti. Co se stalo předtím? Co předcházelo oné šťastné události, co ji umožnilo?

Předchozí šťastná událost, která přispěla k tomu, že mám to nejlepší v mém životě
.................................................................................
.................................................................................

Sledujte řetězec příčin a následků ještě hlouběji do minulosti, až narazíte na události, které jste považovali za nepřijemné a nešťastné, přitom ale přispěly k uskutečnění toho nejlepšího ve vašem životě. Například vás vyhodili ze školy a díky tomu jste založili firmu a potkali svou ženu...

"Nešťastná" událost, která přispěla k tomu, že mám to nejlepší v mém životě
.................................................................................
.................................................................................

A teď změňte perspektivu. Místo abyste si představovali, že jste dosáhli úspěchu navzdory nešťastným událostem, podívejte se na věc tak, že "špatné" věci se přihodily proto, aby vám pomohly stát se tím, kým jste.

Například moderátorka Jennifer si původně myslela: "Narodila jsem se jako dyslektička, proto jsem nesnášela školu, odešla z ní a začala pracovat v rádiu."
Nový pohled na věc: "Mým osudem bylo pracovat v rádiu. Proto jsem se narodila jako dyslektička a nesnášela školu."
Průvodkyně Eileen říká: "Mým osudem bylo žít jako dobrodružka a cestovat divočinou. Proto jsem měla jako malá spostu zdravotních problémů. Naučilo mě to snášet bolest a nade všechno milovat svobodu."

Příběh o tom, jak jsem dosáhl/a toho nejlepšího ve svém životě. Jak to vidí Stargazer:

Bylo mým osudem dosáhnout/získat/potkat.......(uveďte jednu z těch nejlepších věcí ve svém životě).
..........................................................
Proto se stalo něco negativního (uveďte "špatnou" událost, kterou jste zmínili výše)
..........................................................
To naštěstí vedlo k.......(napiště, co bylo důsledkem)
..........................................................
A díky tomu se stala ta další věc
..........................................................
A takhle mě osud přivedl k tomu nejlepšímu, co dnes v životě mám.

Takto můžete převyprávět celý svůj životní příběh.
Možná vám to připadá jako neobjektivní hra s fakty.
Ale když vyprávíte svůj život jako soubor náhodných událostí, které často dopadají špatně, nebo dokonce jako zoufalý boj, kde je všechno proti vám, nejste o nic objektivnější.
Neexistuje žádný důkaz, že některý z těchto pohledů je více "reálný" než ty ostatní. Negativní, nihilistická verze není o nic ověřitelnější než optimistická a kreativní.

Obrovský rozdíl je v tom, jaký vliv má příběh, který sami sobě vyprávíte, na vás samotné. Je jen na vás, jestli chcete věřit, že máte za sebou temnou bolestnou cestu slzavým údolím, nebo se rozhodnete vidět ve svých dosavadních prožitcích smysl, sílu a nespočet zázraků, které vás udělaly tím, kým dnes jste.


Baví vás to? Chcete s hvězdnou perspektivou pracovat dál? Pokračování příště: další kapitola pojednává o našem vnitřním generátoru strachu, a jak ho zvládnout.