sobota 4. srpna 2018

Áujrvédské okénko: Typ Kapha a výzvy pro něj v našem světě


Kapha se skládá z elementů Vody a Země.
Je to udržující energie vesmíru, ta která utváří a uskutečňuje fyzické věci.
Jejím archetypem je láska a péče.
Vyznačuje se ohromnou stabilitou a vytrvalostí. U člověka tohoto typu v tom spočívají jeho silné i slabé stránky.

Jedinec, u kterého převládá energie Kapha, se pozná na první pohled podle tělesné stavby.
Je mohutný, má velké kosti, široká ramena, od přírody velkou sílu a výdrž. Jeho tělo má úžasnou schopnost vytvářet silné svalstvo, ale také výraznou tendenci k ukládání vody a tuku. Jeho metabolismus je pomalý, stabilní a velmi efektivní.
(V případě hladomoru lidé tipu Kapha přežijí nejdéle :)
Jeho přirozeností je klid, rád se pohybuje pomalu a ladně (pokud mu to okolnosti dovolí:)

Při psaní tohoto textu jsem hodně myslela na rodiče, kteří vychovávají Kapha dítě, proto se tolik zaměřuju na to, s čím je dobré začít (a nezačínat) od dětství.
Samozřejmě, že se s tím vším dá pracovat i v dospělosti, pokud k tomu člověk vidí dostatečné důvody :)

Výzvy pro typ Kapha v naší civilizaci 

Člověk typu Kapha je budovatel dlouhodobých projektů: rodina, firma, globální vize... Je mistrem rutiny, jeho přirozeností je vytvářet v prostoru a čase stabilní struktury, které v klidu a efektivně vedou k trvalým výsledkům.

V tom je ale i jeho nevýhoda: má tendenci se v té rutině dobře zabydlet a je pro něj oproti jiným typům těžší dělat změny a přijímat do svého světa nové věci.
Pokud je v harmonii, uvědomuje si to, že změnu a nové potřebuje, že je pro něj každé rozhýbání energie dobré, a schválně vyhledává nové podněty, a lidi jiných typů, kteří se v nich vyžívají :)

Naše civilizace je postavená na ovládání lidí pomocí závislostí. Ze všech stran jsme lákáni, abychom si navykli na tohle a na tamto, a pak to pořád kupovali a konzumovali a spotřebovávali na to energii a nechali si tím omezovat vědomí...

Kapha to v takovém světě má těžké, protože jakmile si jednou něco navykne, často už v dětství, nerada a s obtížemi to mění. V dospělosti většina lidí typu Kapha po většinu času prostě chce pokračovat v tom, co už dělají, a změnit to jim často připadá tak těžké a nesmyslné, že nad tím mávnou rukou a raději se smíří s následky. Jen ti nejvědomější se po důkladném uvážení odhodlají s něčím přestat či něco začít.
Na druhou stranu v momentě, kde se „dokopou“ nějakou změnu udělat, zpravidla to má trvalé výsledky. Jakmile vloží do snahy nějakou energii, nechtějí ji jen tak zase zahodit tím, že by se na to vykašlali. Takže když např. Kapha začne běhat, má velice dobré šance dělat to pravidelně 30 let nebo natrénovat na maraton. Ale jakmile přestane, těžko zas začíná.
(oproti tomu Váta začne novou věc klidně 20x do měsíce, ale u 90% z toho nevydrží:))

Kapha většinou potřebuje mít „vážný důvod“ vložit energii do čehokoliv. Takže například ty změny a nové věci bude dělat kvůli rodině nebo třeba pro dobro Země a svou dlouhodobou vizi, jak by bylo správné žit.

Tohle všechno se týká i tělesného pohybu, a tady je pro Kaphu jedna z největších výzev, v dnešní době, ve které se průměrný člověk v praktickém životě moc namáhat nemusí a denní situace ho na každém kroku v pohybu omezují (musí sedět v práci, při studiu, při jízdě autem....).
V takovém světě má dostatek pohybu jen ten, kdo si na něj systematicky najde čas a dá mu vysokou prioritu.
Pro člověka typu Kapha je těžké překonat pocit, že to je „zbytečná námaha“ nebo „něco co dělá jen sám pro sebe“..... Ze všech typů jeho tělo nečinností trpí nejméně, má dobře promazané klouby, daleko méně trpí na bolesti zad nebo svalů, prostě nebolí ho to a nic ho k pohybu „nenutí“, klidně desítky let....
Nejčastěji se hýbe jenom ve výše zmíněném případě, kdy v tom vidí „vyšší smysl“ v rámci svých dlouhodobých projektů. Takže bude běhat kolem dětí, chodit s nimi ven, makat na stavbě svého domu nebo v dílně své firmy, starat se o zahradu, zkrátka cokoli „užitečného“, co není „cvičení“, ale práce....:)
A nebo pak, pokud je ten pohyb nějaký druh rituálu či zábavy.

Druhá, vzácnější možnost je, že uzná nutnost dávat svému tělu pravidelné dávky pohybu (často až kvůli zdravotním problémům ve středním věku) a vytvoří si pro to rutinu, jako třeba to běhání, jógu, apod., a té se potom drží. Pokud tohle dělá, mívá dobré výsledky. (např. pokud bude Kapha 3x týdně 20 minut posilovat, bude mít za chvíli krásnou svalnatou postavu....Váta potřebuje tak třikrát více času a úsilí pro srovnatelný výsledek :)
Nejlépe jsou na tom lidé typu Kapha, kteří se tohle naučí už v dětství, jakmile vyrostou z dětské hyperaktivity, vytvoří si pevný návyk prostě si pravidelně udělat čas na protažení těla, aerobní aktivitu a silovou aktivitu.

Tím se dostávám k věci, která lidi typu Kapha v naší civilizaci asi nejvíc trápí (ač to většinou nedávají najevo:)

Pokud si člověk typu Kapha opravdu dobře neohlídá jídlo a pohyb, bude v naší civilizaci téměř nevyhnutelně mít nadváhu. Jeho tělo tak prostě funguje, z jakýchkoli přebytků a prázdných kalorií velice účinně vytváří zásoby.
Díky své tělesné stavbě Kapha nadváhu nejlépe snáší. Její velké a pevné tělo unese bez potíží mnohem více hmoty než tělo křehčích konstitucí. Ale i to je výhoda a nevýhoda zároveň – protože tuk takovému člověku nezpůsobuje velké nepohodlí, a protože Kapha preferuje nic neměnit, snadno může přibírat pomalu dlouhodobě, až už jí v tom opravdu ale vůbec není příjemně – a pak neví co s tím, a často se s tím holt smíří, viz. výše.

I velice zdravě žijící lidé typu Kapha bývají baculatí. To je v pořádku, je to přirozené, patří to k nim i jim to sluší a je vhodné, aby se tak měli rádi (postavu typu Váta nikdy mít nemůžou a pokoušením se o to by si ublížili)... Ale je jasné, že pokud to překročí nějakou míru, začne to být nepříjemné.

Pokud chce Kapha mít v tomto světě normální postavu, potřebuje k tomu dvě věci:
  1. Dávat si extrémní pozor na civilizační krmiva: zbytečné koncentrované cukry, škrobové bomby a tuky. Nejhorší je cukr. Pro Kaphu by bylo nejlepší jíst intenzivně sladkou chuť jen párkrát do roka, tak jak ji měli naši předkové po většinu lidské historie. Jestliže si navykne jíst sladké věci denně, těžko si od toho odvykne, a je prakticky nevyhnutelné, že někdy v životě bude trpět nadváhou.

    Rafinovaný cukr (a veškerá jemu podobná průmyslová supersladidla) je tvrdá droga na úrovni heroinu, vytváří silný pocit, že ji člověk nutně musí mít a bez ní by to nešlo. Což je nesmysl, stejně jako u heroinu, měsíc po odvyknutí už to nepotřebujete....:)
    Pro typ Kapha jsou takové drogy obzvláště nebezpečné, protože tak nerad od něčeho odvyká. Pokud se stane závislý na cukru v dětství, obvykle pokračuje celý život a vůbec neuvažuje, že by bez té věci snad mohl žít (jako můj brácha, který má teď asi 120 kilo, lekla jsem se ho když jsem ho po letech viděla, on je vysmátej a měnit nic rozhodně nehodlá).
    Pomůže, pokud se včas naučí přistupovat ke sladké chuti opatrně a s respektem, a té průmyslové nevěřit.

    Ke škrobovým bombám patří zejména všudypřítomná pšenice, která je šlechtěná na maximální obsah škrobu, a zároveň její vlastnosti ještě podporují přibírání na váze. Ale celkově je to o nadměrné spotřebě sacharidů. Pro Kaphu je dobré vyhnout se jakýmkoli velkým porcím „příloh“, obilnin, zvyknout si jíst jich méně než ostatní, a třeba to pečivo považovat spíš za pochoutku občas než za něco, co mít denně na stole.....
    A tuky jsou jasné, člověk s tak efektivním trávením prostě z tak koncentrované potraviny tloustnout musí :)
    Navíc nadbytečné cukry, škroby i tuky Kaphu zpomalují a podporují spíše její negativní vlastnosti, při výživě pro jednotlivé typy se nedoporučují.
    Z psychických problémů má člověk, u kterého velmi převládá Kapha, sklony k depresi. Pokud jí cukr, který způsobuje prudké výkyvy krevního cukru, může to podporovat výkyvy nálad, a cukrová rozplizlost podporuje smutek a plačtivost....
    Pro rozvinutí maxima svých silných stránek potřebuje Kapha stravu lehkou, živou, zahřívající, stimulující, hodně zeleniny (nemusí být syrová) a koření podporující metabolismus.

  2. Jak už jsem popsala výše, Kapha pro udržení rozumné tělesné váhy potřebuje pravidelný systematický pohyb, ten ale často nemá a těžko se k němu nutí.

    Nejlepší obranou je co nejdříve vytvořená pravidelná rutina, spojená s vědomím a věděním, že to je něco, co je prostě potřeba, co dotyčný potřebuje, aby byl zdravý, silný, v pohodě, mohl tvořit, budovat, pečovat, a nemusel u toho vydávat energii na neustálé nošení materiálu navíc :) Neboli, už odmala vědět, že to není zbytečnost ale něco důležitého, co je potřeba plánovat a zařazovat do programu, ať se děje cokoliv :)

    Je důležité, aby měl ten pohyb aerobní složku, tj. min 20 minut intenzivní aktivity, u které se člověk zapotí, jako je běh, tanec, apod.. Tím se pálí tuk a udržuje aktivnější metabolismus.
    Stejně důležitá je silová složka, která pomáhá udržovat aktivní svalovou tkáň, místo tukové tkáně :)
    Člověk typu Kapha má oproti jiným typům spíše zkrácené vazy a menší rozsah pohybu. Je dobré, aby se protahoval, pár jógovými ásánami nebo jinak. Je dobré, aby to dělal čistě pro sebe a s nikým se u toho nesrovnával :), nejde o to „kam se dostanu“, ale o vedomé provedení s hluboký dýcháním a pravidelnost.
    Ideální je hýbat se denně, nebo alespoň obden. Jakákoliv rutina, u které se pořád sedí, je nepřítel, a úplně nejlepší by bylo udělat si zvyk z toho vytvářet si příležitosti k pohybu průběžně, během dne, kdykoli se najde chvilka, kdy nic nemusíme, šéf se nedívá, dítě spí...:).... Ale to už je obecně platné pro všechny. A ty chvilky nenahradí ten systematický blok intenzivní aktivity, ten je potřeba. Ideální je dělat obojí :)

  1. Střídmost.
    Tedy pravidla, kolik čeho a kdy jíst a pít, a v jakém bodě přestat. 

    Kapha ve skutečnosti nemá nijak nadměrnou chuť k jídlu. Dokáže se bez problémů postít, pokud není v nějakém intenzivním „zápřahu“, někdy se najíst i zapomíná. Není žrout .) (žasla jsem, když jsem zjistila, že jím asi 3x víc a daleko častěji, než moje Kapha kamarádka:) 
    Pokud je Kapha v harmonii, snadno se naučí stanovit si rozumná pravidla, kolik kdy a čeho sníst, a těch se pak drží, a tím si udržuje stabilitu. Jsou to prostě pravidla, rutina a řád, jako ta ostatní :)
    Na druhou stranu, pokud to neudělá, pravidla si nestanoví, jako třeba mnoho lidí, co vyrůstají v nevědomých a neharmonických rodinách, kde je prostě nikdo nevychovává, nebo lidi s menší inteligencí, má to pak smutné konce – když si třeba navyknou „dát si ještě“ jednu čokoládovou tyčinku a podobné věci....to je velice nebezpečné program, a z toho jsou pak ti opravdu smutně obézní Kapha lidé, které potkáváme na ulicích.

Tak to je vše. Tento text je zaměřen zejména na problematiku hmotnosti, protože přestože nejsem Kapha, sama znám a chápu, jak otravné je pořád s sebou nosit mnohakilové batohy (i ty skutečné, i ty trvale na těle přidělané).
S mou konstitucí (Váta-Pitta) sice naštěstí moc nejde vytvřit si toho úplně tolik, zase to ale daleko hůř snáším – Váta s 10 kily nadváhy se nejspíš cítí podobně jako Kapha s 30, všechno ji bolí, nemá žádnou energii, takže ono to nakonec vyjde nastejno :), a moje tělo je kosterní stavbou spíš Váta a tuhle zkušenost má, nedávnou.

Dalo by se samozřejmě psát ještě dlouho o úplně jiných aspektech, těch psychologických a tvořících, ale to zase někdy příště.

Energie Kapha mě fascinuje, je pro mě krásná, přitažlivá, vyvažující. Což je mj. proto, že jí sama mám málo, ale taky mám prostě k té lásce, péči a vytrvalosti hluboký respekt.

Tento text je tím pádem samozřejmě pohledem zvenku, pozorováním někoho, kdo má zase trochu jiné výzvy, problémy i možnosti.
Ale třeba právě díky tomu může být někomu užitečný. Doufám :)