čtvrtek 18. dubna 2013

Trocha jarního feng-šuej: co udělá přerovnání poliček, a proč stagnace není legrace


Knihovna mě dráždila už dlouho, a včera přišel ten pocit, že je to akutní. Že to přerovnání a přesouvání je bezprostřední priorita, která se musí řešit HNED.
Nevěděla jsem, proč to cítím, dokud jsem svůj improvizovaný systém poliček nerozebrala.
Dokud byl vcelku, vypadal moc pěkně. Je to moje oblíbené malé dílko, tenkrát před rokem jsem měla velikou radost, když jsem přišla na funkční a přitom hezký způsob, jak to dát dohromady.

Jakmile jsem to odsunula od stěny, objevila jsem vrstvy prachu. Zezadu, na skrytých částech, trochu i na některých nepoužívaných knížkách. Jasně, logicky, prach tam nemohl nebýt, ale stejně překvapil. Aha. Samozřejmě. Skladiště prachu v osobním prostoru nejsou dobrá a musí se občas zlikvidovat, to byl jasně jeden důvod toho impulsu.
Pak jsem začala vyndavat knížky a zjistila, že pořádek v nich je zdánlivý. Tedy, vlastně, není tam pořádek. Není to funkční, odráží to minulost, stav před pár měsíci. Některé knihy by tu být nemusely. Jiné tu být mají, a nejsou, jsou někde jinde. Jsou chaoticky proházené, takže nevím, co tu opravdu je a co není.
A když jsem vyndala všechny, a začla vytírat poličky, ovanula mě nezaměnitelná energie stagnace. Knihovna byla zřejmě v místnosti jejím aktuálně největším zdrojem, a proto se tak akutně dožadovala pozornosti. Nemohu si dovolit žádné zdroje stagnace okolo sebe.
V loňském roce jsem měla poměrně negativní období, a některé knihy byly únikem. A některým se chtěla věnovat, ale místo toho jsem dělala méně smysluplné věci, a energie frustrace z toho na nich také ulpěla. Bylo potřeba to všechno protřepat a tyhle vibrace setřást, udělat restart, začít znova :)

Sestavila jsem knihovnu znovu, novým způsobem, který vytvořil víc prostoru i pro nové knihy. Roztřídila jsem knihy podle užívanosti: z čím aktuálně pracuju nebo chci pracovat, podle priorit a témat. Co je pro referenci. A pak knihy, které odpočívají. Mám je ráda, chci jejich energii v prostoru, a možná se k nim někdy vrátím.
Zůstala malá hromádka sporných knih. Nejsem si jistá, zda mají jít pryč nebo tu zůstat. Ještě ji dořeším, zatím je ale lokalizovaná, a minimálně vím, že je, a co v ní je.

Nová knihovna působí svěže a živě, dělá mi radost se na ni podívat.

Trvalo mi dlouho se tohle naučit, pořád se to učím. Přitom to vlastně mám odjakživa v sobě, nemusela jsem se učit odnikud z venku, odjakživa cítím touhu zbavovat se průběžně všeho nepotřebného a v potřebném udržovat řád a čistotu, vnímám, jak mě to ovlivňuje – stačí jen naslouchat svému nitru a řídit se těmi impulzy.

Proti tomu u mě stojí lenost, setrvačnost, zvyk – nechat něco dlouho jak to je znamená, že se to stane součástí mé zóny pohodlí a část mně na tom začne lpět. A také působí vliv společnosti, kde tohle vůbec není zvykem. Zvykem je obklopit se hromadami věcí a nechat je stagnovat. Tak dlouho a tak moc, až pak některým lidem doslova fyzicky brání v životě se někam pohnout.

Dlouho jsme si myslela, že řešením je vlastnit co nejméně věcí. Už si to nemyslím. Zrovna knih potřebuju spoustu a vždycky budu potřebovat. Je to to tom, naučit se vlastnit věci správně. Tak, aby žily a sloužily, a aby v nich nestagnovaly staré struktury a myšlenky.

Na druhou stranu tuším, že až to dobře vyřeším uvnitř sebe, budu to daleko méně řešit kolem sebe, protože se to bude řešit samo. Že vytvořím systém knihovny, který tak klidně může zůstat léta, a budu jen utírat ten prach a věnovat pozornost tomu, k čemu ty knihy jsou.

Kdo má opravdu jasno uvnitř, přirozeně si vytváří kolem sebe fyzické struktury, které mu slouží k dělání toho, co chce, podporují ho. A pak v nich není stagnace, naopak, nabíjejí se pozitivní energíí živosti a svěžesti.

Ale dokud jsme v procesu, zotavujeme se, uzdravujeme se, rozhýbáváme se, myslím si, že vliv prostoru okolo nás je důležitý a někdy dělá opravdu hodně. Baví mě to, učit se nacházet, jak využívat pozitivní vlastnosti věci, a včas si všimnout, pokud se tvoří něco negativního, a experimentovat, jak to změnit a obrátit dobrým směrem.
Narozdíl od stagnace, tenhle proces JE legrace :)