pátek 26. února 2016

Jarová bio polévka

A další starší textík:) Zatímco o výživě byly napsány gigabity textu, s tímto tématem jsem se kupodivu ještě nikde nesetkala. 

Je libo bio polévku s jarem?......aneb: Oplachujete nádobí? :)

Přejete si jíst zdravě? Snažíte se vyhýbat se potravinám, které obsahují zbytečné chemikálie? Co myslíte, že je jedním z hlavních zdrojů chemické kontaminace jídla na našem stole? Samozřejmě: docela obyčejný „jar“. A mnoho lidí si to vůbec neuvědomuje.

Prostředek na nádobí není k jídlu. Celkem zjevně: je k něčemu jinému. Jeho hlavní funkce jsou efektivní odmašťování a rozpouštění. Ze své podstaty musí být agresivní.

Běžné chemické prostředky na nádobí jsou drsné opravdu velmi. Vždyť se jen koukněte na jejich pěnu, bublinky v ostrých barvách – modré, karmínové, fialové – nebo na to, jak jejich výpary dráždí oči a kontakt s nimi vysušuje pokožku. Ve skutečnosti je vhodné vystavovat se jim i takto zevně co nejméně, a sahat do jejich roztoku jen v rukavicích. I když vám nepůsobí akutní kožní potíže, prospěšné určitě nejsou. Vaše pokožka rozhodně netouží být pravidelně odmašťována silným chemickým prostředkem.
Myslíte pak, že takové kapaliny patří do trávicího traktu? Na všechny citlivé sliznice a stěny orgánů?

Ale přesně tam končí každý den, pokud, jako mnoho lidí, oplachujete své nádobí jen ledabyle nebo dokonce vůbec.
Člověk, který je na tohle všímavý, potom jasně vidí na polévce v hrnci, na omáčce nebo na hladině šálku čaje ty samé barevné bubliny. A pak to sníme a vypijeme.

Takovou polévku nebo nápoj vám klidně přinesou i v některých restauracích, obvykle takových těch obyčejných, kde se vaří z polotovarů a nic moc se neřeší...někdy ale bohužel i ve vegetariánské nebo čajovně. Záleží na člověku, který myje nádobí, jestli to vnímá a jestli byl poučen – takže si musíte všímat a ohlídat si to sami.

Pokud používáte ekologický prostředek, například Ecover jako já, agresivita jeho roztoku je rozpoznatelně menší. Nedráždí tolik, nesmrdí toli, a jeho bubliny mají jemnější, pastelové barvy. Jeho užívání je určitě lepší nejen pro Zemi, ale i pro zdraví a pohodu toho, kdo myje nádobí:) To ale neznamená, že je k jídlu ;) I takový prostředek má složení, které mu umožňuje optimálně odmastit špinavé talíře, do žaludku se ale nehodí.

Řešení je velice prosté: každý jednotlivý kus nádobí po umytí důkladně opláchnout proudem vody. Hrnce důkladně vypláchnout, ne jen tak ošplíchat, u těch je to dokonce mimořádně důležité, protože když v nich něco vaříme, případné zbytky jaru se v pokrmu octnou zaručeně a kompletně.

Také je důležité tuto malou ale podstatnou informaci šířit. Upozorňovat ostatní lidi, pokud vidíme, že oni to nevidí.

Někteří lidé vám na to odpovědí, že trocha toho jaru přece nevadí. Dávají si ji celý život, a pohoda. A nebo vám dokonce řeknou, že by se to přece neprodávalo jako prostředek na nádobí, kdyby to bylo jedovaté. Ano, i to už jsem slyšela, tak hluboká může být důvěra v moderní chemii a její výrobce.
To je pak samozřejmě jejich volba.

Ono nejde akutně o život, to je jasné. Můžete tu jarovou polévku sníst, a můžete to dělat i dlouhodobě, a neděje se nic viditelného. Jako u většiny takových věcí.

Jen člověk, který má citlivé zažívání, dává si na tyhle věci pozor a už jim odvykl, může vnímat charakteristickou pachuť a může ho i rozbolet břicho.

Je spíš na vás, jestli takový malý cizorodý vliv ve svém životě a ve svém těle chcete, nebo jestli chcete raději jídlo čisté. Zvlášť když je řešení tak snadné.

Jde nejspíš jen o pár sekund navíc, a časem možná ani to ne, jakmile se z pořádného opláchnutí stane samozřejmý zvyk, součást vaší rutiny, kterou ruce provádí automaticky a efektivně.

A každá taková maličkost, kterou člověk dělá opravdu čistě a pořádně, přináší do jeho života něco dobrého.