čtvrtek 25. února 2016

Zájem Života = osobní zájem každého člověka

Rozhodla jsem se zase začít psát tento blog, a nový rok jeho existence bych chtěla otevřít mimo jiné pár texty o tom úplně nejzákladnějším.

Tvrzení v nadpisu je v podstatě samozřejmé. Snad každý z nás, když se zamyslí svým zdravým rozumem, musí vidět, že je to pravda.
My všichni jsme biologické bytosti, potřebujeme k životu vzduch, pokud možno čistý, vodu - pitnou, jídlo, dostatečné a nekontaminované.

Celkem zjevně je tedy v osobním zájmu každého z nás, aby biosféra naší planety byla v pořádku.


Biosféra naší planety v pořádku není. Umírá. Stačí rozhlédnout se kolem sebe – kolik bylo ptáků a hmyzu když jste byli malí, a kolik jich je dnes? A pokud vymřou, jak dlouho budou bez nich ještě růst rostliny? Kolik loni v létě v nepřirozeném horku a suchu uschlo stromů? A vyschlo studen....?

Proč umírá? Ničí ji absurdní systém přehnané spotřeby, náboženství nekonečného růstu – ve spojení s přelidněním.
A my na tom spolupracujeme, nebráníme se, necháváme se vést klikou zaslepených kořistníků do záhuby, protože většina z nás ztratila právě to uvědomění, že zdraví Života je jejich OSOBNÍ ZÁJEM. Místo toho jsme si nechali namluvit, že naším osobním zájmem je, aby systém fungoval dál tak, jak je, protože jen tak prý „ekonomicky přežijeme“. Stamiliony lidí usilují o peníze na každodenní život a nevšímají si, jak kolem nich umírá půda, řeky, lesy....

Je to na jednu stranu pochopitelné. To, co se děje, je pro průměrného člověka jednoduše nepředstavitelné. Běžný pozemšťan si neumí představit, že by Život mohl nebýt, nefungovat, nepokračovat. Život přece vždycky byl a vždycky bude.....zatím to tak bylo.... I velmi inteligentní lidé občas ještě dokáží halasně popírat to, co vědci naprosto jasně vidí a už léta před tím varují. Neuvědomujeme si, že by udržení Života měl být náš zájem a priorita. To se o sebe přece vždycky postaralo samo.
Že je možné, že už se to o sebe samo nepostará, a to teď, tuto generaci, za života našeho a našich dětí....takovou představu málokdo dokáže pojmout....dokonce i když si o tom přečte zprávu podepsanou stovkou špičkových vědců.

A tak obyčejný člověk chce aby „fungovola ekonomika“, a aby si on vydělal nějaké peníze a přežil a pokud možno si koupil alespoň nějaké ty úžasné věci, kterých jsou plné obchody.

Na co zapomínáme je, že bez funkční biosféry samozřejmě nakonec nebude fungovat ani ta ekonomika. Počátky už vidíme. V Africe a na Blízkém Východě je nesnesitelné sucho, což vede k obrovským migracím a válkám. Celkem zjevně není reálné udržet funkční společnost bez vody. V indických velkoměstech je čistá voda pro bohaté, a v Indii mají novou nemoc, způsobenou pitím vody z příliš hlubokých vrtů – tak hluboko už klesla hladina spodní vody.

Teď přichází sucho k nám. Přečtěte si něco o srážkách či spíše nesrážkách v loňském roce, o tom kolik studní vyschlo a jaké byly důsledky pro úrodu... Kamarád, který žije na vesnici, strávil celý podzim kácením stovek stromů, jež uschly.
Co když bude časem i naše krajina suchá a holá, jako ve Španělsku či Sýrii...?

Schválně ty údaje nebudu přesně hledat a psát sem, je to na vás. Všimla jsem si, že většina lidí o tom vůbec neví... Jsme tak zabraní do práce, Facebooku, nakupování, médií a kdoví čeho, většina z nás tak málo chodí ven, že doslova nevíme, co se děje s přírodou okolo nás....
Můj pradědeček, kdyby tohle viděl kolem sebe, muž z venkova, který sledoval přírodní cykly, zdraví Země, rostlin a zvířat, chodil pěšky nohama po Zemi a dotýkal se jí, už by vymýšlel, kam emigrovat... Ale bohužel moc by toho nevymyslel, problém je všude.

Často pravdu popíráme proto, že máme pocit, že se nedá absolutně nic dělat.

Přitom ono by se něco dělat dalo. Pokud by se lidská společnost probudila a zaměřila se na skutečné priority. Pokud by dostatečně velké mase lidí došlo, že tady jde o JEJICH ŽIVOT a požadovala by SKUTEČNÁ OPATŘENÍ.
O jejich život. O to aby oni sami a jejich děti v dohledné době netrpěly hladem a nebojovaly se zbraní v ruce o vodu. O jejich vlastní osobní zájem.

Už dlouho tohleto nosím v sobě, pár jednoduchých myšlenek, co by se muselo udělat, aby se destrukce zpomalila a získal se čas na řešení základních věcí.
Překvapuje mě, že se o těchto prostých věcech nikde nemluví. Měly by být centrem pozornosti médií – místo toho existuje zatím jen v pár nejpokrokovějších zemích pár polovičatých iniciativ.

Vím, zatím je to neproveditelné. To, co budu psát dál, je v tuto chvíli naprostá utopie. Proti těmto prostým krokům by se nekompromisně postavily mocné lobby výrobců všeho, vedené zaslepenými lidmi, kteří zdá se pořád ještě nechápou, že na zničené planetě nakonec nebude nic ani pro ně.....
…..viz. indiánský výrok: „Teprve až otrávíte poslední řeku a zabijete poslední rybu, zjistíte, že peníze se nedají jíst.“
Přesto mi přijde důležité pojmenovat, které kroky by to byly.
Další lidi by jistě napadly další podobné.

Poslední dobou se víc a víc lidí víc a víc probouzí. Možná až bude situace ještě o trochu akutnější a naléhavější, budeme ji cítit víc na vlastní kůži, tak jako ji na vlastní kůži pocítili loni všichni, kterým vyschly studny a neurodily se plodiny, možná pak bude víc otevřenosti takovým myšlenkám a zrodí se politické iniciativy, které konečně půjdou k věci a budou řešit, co udělat, abychom tu měli BUDOUCNOST:...

Ta opatření by se totiž musela udělat shora, centrálně. Formou zákonů a za plné podpory médií, která by použila všechnu svou sílu, aby populacím vysvětlila vážnost situace a smysl nových pravidel....
Není čas čekat, až se úplně všichni probudí tak, aby přestali kupovat a vyrábět všechno, co ničí Zemi... Miliony vědomých lidí v západních zemích, kteří limitují svou spotřebu, kupují biopotraviny a biodrogerii, jedí málo masa a všemožně se snaží žít udržitelně, představují kapku v moři a nezmění osud Země, dokud dál jedou všechny ty obrovské mašinérie výroby zbytečných věcí a jejich manipulativního vnucování nevědomým lidem.... Je moc dobře, že tato komunita existuje a pořád roste, každý člověk, který se za sebe snaží dělat maximum, má obrovskou hodnotu....a jednoho dne snad bude učitelem ostatním....
Ale individuálními změnami katastrofu odvrátit nejde, leda že by se totálně probudily tak tři miliardy obyčejných lidí najednou...(a to kdyby se stalo, kdyby nastalo globální osvícení, a všichni jednali okamžitě a přestali spolupracovat na destrukci, také by byly ihned nutné centrální změny systému:)

Tato opatření by samozřejmě opravdu rozvrátila ekonomiku. Miliony lidí by přišly o práci. Jako první krok k řešení by se musel zavést nepodmíněný základní příjem, aby lidé, kteří už nebudou pracovat v destrukčních průmyslech, měli na základní potřeby, zatímco si budou hledat nové uplatnění. A všechny chytré hlavy světa by musely ze všech sil pracovat na praktických řešeních, co dál...
Mimochodem, kdyby všechny státy okamžitě a úplně přestaly plýtvat penězi na nesmyslné projekty, nepodmíněný základní příjem pro všechny obyvatele by podle mého názoru nebyl vůbec žádný problém :) Je neuvěřitelné, kolik peněz se utopí v naprostých blbostech, na nichž si nějací lidé vydělají na další vily a jachty.... Kdyby se s tím přestalo, asi NIC by nebyl problém :)
Přesto: změna by samozřejmě prinesla chaos a obrovské komplikace. Ale co myslíte, stojí nějaký ten chaos za to, že budeme ŽÍT?
Nebo nezměníme nic, a budeme čekat, až se věci rozpadnou, až nějaké systémy biosféry opravdu selžou, a už bude pozdě? Až chaos nastane sám od sebe - ale už bez šance na obrat a záchranu....?

Co by tedy podle mě bylo potřeba udělat centrálně:

1. Hlavní příčinou globální změny klimatu je průmyslová živočišná výroba (podivně málo se o tom mluví, ale dohledejte si, je to pravda). Tedy velkochovy miliard živých tvorů na maso a mléko, jejich exhalace, odpad a energetická náročnost. Mimochodem, jejich produkce je navíc toxická a škodí zdraví všech spotřebitelů...
Tuto šílenou praxi je třeba zrušit. Jednoduše ukončit. Chovat zvířat milionkrát méně a pouze udržitelnými „bio“ metodami.
Pokud by se tohle udělalo, naší planetě se nepředstavitelně uleví, a rázem nám přibydou roky, možná i desetiletí času na vyřešení problému fosilních paliv a všeho toho ostatního....
Samozřejmě, znamenalo by to, že se už nebudeme moci všichni denně cpát jedovatým masem a mlékem a produkty z něj.
Kvalitní maso a mléko se stane luxusním produktem. Férové by mi přišlo řešit jeho distribuci přídělovým systémem, který by sledoval, kolik je v dané oblasti možné udržitelně vyprodukovat, a podle toho stanovoval nějaké množství na osobu či domácnost...možná bychom měli maso jednou týdně, možná jednou měsíčně... Ten, kdo by se živočišných výrobků zcela vzdal, by obdržel finanční kompenzaci či jiné výhody.....
Mimochodem, nejsem vegetariánka. Jím bio maso, ráda. Jeho snížená dostupnost by mi vadila. Ale přijde mi to jako naprosto přijatelná cena za vědomí, že máme BUDOUCNOST.

2. Zakázat výrobu jedovatých nesmyslů z jídla a vody. Tedy většiny produktů, kterých jsou dnes plné supermarkety. Víte co myslím... Všechny ty pochutiny, chipsy, cornflaky, polotovary, čokoládové tyčinky, coly... Tyhle věci jsou nepředstavitlená zvrhlost: na planetě, kde dochází všechno, vezmete miliony tun surovin, potraviny, které by mohly dávat výživu lidem, smícháte je s jedovatými chemikáliemi a většinou cukrem (což je taky jed), znehodnotíte je průmyslovým zpracováním tak, že už nemají žádnou reálnou výživnou hodnotu, a pak je prodáváte v hezkém barevném obalu, za tisícinásobek ceny surovin.
Tyto věci jsou většinou vymyšleny tak, aby v prvním okamžiku příjemně chutnaly, a jejich producenti nám prodávají tento „požitek“. Vliv na zdraví spotřebitele je nezajímá: že jsou ty věci pro tělo zbytečné a škodlivé, to už je zákazníkův problém, své peníze už odevzdal....

Takové ty coly, fanty a to všechno, co to je? Výrobce vzal pitnou vodu, otrávil ji cukrem (v šílených koncentracích) a chemikáliemi, naplnil to do jednorázových pet lahví (ze kterých se uvolňují další jedy), a výslednou kapalinu pomocí klamavé reklamy tlačí zejména mladým lidem a dětem (kterým prokazatelně narušuje vývoj těla i mozku).

Tato praxe by měla být nelegální. V obchodech by se mělo prodávat zase to, co před 30 lety – základní suroviny z lokální oblasti, a minimum výrobků, které mají nějaký skutečný smysl – třeba zakysaná a jinak konzervovaná zelenina a další věci k něčemu jsou.....ale celé regály prázdných „pamlsků“ prostě nepotřebujeme.
Představte si, kolik by se ušetřilo jídla a energie. Jídla by bylo dost pro všechny... Všechna ta sója, pšenice a kukuřice, ze které by se nevyráběly ty nesmysly, by se mohla třeba rozdat té miliardě lidí, co trpí hlady.....

3. Zakázat vědomou výrobu nekvalitních produktů, které se rozpadnou na konci záruční doby. Takzvané „plánované zastarávání“ je běžná praxe u spotřebního zboží. Věci jsou udělány tak, aby brzy dosloužily, abychom si museli koupit nové. Toto by se mělo považovat za zločin proti Zemi. Mělo by to být nelegální a naprosto nepřijatelné – podnik, který by přitom byl přistižen, by skončil. Každý výrobek vyžaduje energii a suroviny. Kvůli každému výrobku se uvolňuje do ovzduší CO2 a další exhalace. Průmysl spotřebuje moře vody. NEEXISTUJE, aby se tohle všechno dál dělalo kvůli věcem, které nejsou určeny k tomu, aby vydržely. Veškeré zboží by mělo povinně být navrženo pro maximální životnost, tak jako se dělávaly staré „poctivé“ produkty před několika desetiletími, ledničky či auta, která sloužila dvěma generacím.... Umíme to, můžeme se k tomu vrátit....

4. Zakázat zbytečnou přepravu potravin na dlouhé vzdálenosti... Tohle by se muselo dobře promyslet, jak přesně na to, byly by z toho obrovské změny, odborníci by museli přijít s nějakým systémem, který by definoval, co je přijatelné a smysluplné převážet (například koření, léčivé byliny?...), a co ne.
Zdravým rozumem ale je jasné, že co roste u nás, neměli bychom v žádném případě vozit z jiného kontinentu... A nepotřebujeme tady hromady produktů z jiného podnebného pásma jako zboží běžné denní potřeby, stejně to není zdravé... Ať si lidé v tropech pěstují raději potraviny sami pro sebe.
Potřebujeme se vrátit k lokálnímu zásobitelství a opustit nesmyslnou představu, že by mělo všechno být dostupné všude a pořád.
Už dnes jsou země, které podporují vlastní zemědělství a nefandí dovozu, třeba v Austrálii a na Novém Zélandu jsem viděla normální supermarkety, kde měli JEN místní produkce, takže když se chce, možné to je.
Tímhle by se pro změnu ušetřily miliardy tun fosilních paliv a tím skleníkových plynů.

5. Zakázat zbytečné obaly. Všechny ty petlahve a Tetrapacky (a sáčky, vaničky, kelímky, atd) jsou další neuvěřitelná zvrácenost. Z lahví a krabic se uvolňují jedovaté látky a znehodnocují obsah – zkuste produkty v těchto obalech na 3 měsíce přestat požívat a pak nějaký ochutnejte, budete sami cítit víc chuti obalu, než té věci uvnitř.... Jsou téměř nezničitelné. Část se sice recykluje, ale i to stojí moře energie. Plastové obaly na jedno použití by se měly smět používat pouze tam, kde je k tomu opravdu vážný důvod. Jejich užívání pro individuální balení potravin a nápojů by mělo být nelegální. Můžeme si chodit do obchodů s látkovými sáčky či bandaskami na vážené obilniny a luštěniny, s lahví na stáčené tekutiny, s pevnými plastovými krabičkami na jednotlivé porce potravin...

„Pohodlí“, které poskytují jednorázové obaly, je nepředstavitelné šílenství, když si uvědomíme, že za těch „ušetřených“ pár sekund, za to nepatrné „zjednodušení“ platíme trávením svého životního prostředí i sami sebe.

6. Vytvořit ideál střídmosti. Učit všechny lidi, a hlavně děti, že ideální je brát si přesně tolik, kolik potřebujeme, a mít dobře promyšlené, kolik a co opravdu potřebujeme. Brát si zbytečně moc znamená plýtvat zdroji všech.
Dosud nás společnost desetiletí systematicky učila opaku. Spotřebovat co nejvíc. Sníst co nejvíc, vypít co nejvíc, nakoupit co nejvíc, vyhodit co nejvíc. Nejsmutněji je to vidět na kultuře přejídání, kdy i drobní lidé do sebe nacpou nesmyslně obrovské porce, protože je to tak naučili... Nadbytečné jídlo se správně nezpracuje a je vlastně vyplýtváno. Všechen ten přebytečný tuk, který nosíme, to je jídlo, které muselo být vyrobeno, spotřebovala se na to energie a voda, není k dispozici jiným živým tvorům nebo lidem......a naprosto zbytečně teď ve formě nepotřebné hmoty dusí a ničí konkrétního člověka, který z toho nic pozitivního nemá....
I tady je vidět, že zájem Života = zájem člověka. V zájmu Života je jíst jen kolik potřebujeme a jen skutečné, hodnotné jídlo – a v zájmu nás jako jednotlivce je to také.

Máme různé potřeby a různá těla. Je přirozené, že někteří z nás spotřebují více, a někteří z nás jsou také přirozeně mohutnější, to je dáno naším metabolismem, životní fází a mnoha dalšími faktory... Ženy přirozeně přiberou v těhotenství, starší lidé často kvůli pomalejšímu metabolismu, a někdo má prostě tak efektivní tělo, že je baculaté celý život téměř z ničeho :)

Ale zjevné obrovské extrémy nadspotřeby, kdy lidé spotřebovávají mnohonásobek toho, co by bylo přiměřené, by se měly považovat za skutečný problém, měly by být předmětem osvětových kampaní, léčebných programů, zkrátka neměly by se akceptovat jako něco „normálního“, je třeba něco s nimi dělat.

7. Zakázat výrobu a prodej jedovatých chemických produktů pro péči o tělo a domácnost. 99% toho, co se prodává v drogerii, je pro lidské tělo toxické, dráždivé, zdraví škodlivé. A opět to bylo vyrobeno s obrovskou spotřebou energie a vody a transportováno na dlouhé vzdálenosti. V plastových obalech. A výsledkem je moře jedovatého odpadu.
Co to proboha je? Jak může být legální prodávat lidem prostředky, které si v nevědomosti důvěřivě natírají na tělo a rozlévají po bytě, a vyrábět je z levných nekvalitních surovin a chemikálií, které jsou prokázaně škodlivé a nebezpečné (o mnohých se to ví už desetiletí)??? Kosmetika by se měla dělat výhradně z čistých přírodních látek. Ano, produktů by pak bylo méně. Ale ono by jich i stačilo daleko méně. Dnes tu máme obrovskou nadspotřebu a „potřeby“, které byly v posledních desetiletích uměle vytvořeny reklamou.
Nikomu neprospívá denně se od hlavy k patě mydlit toxickým chemickým mýdlem nebo si něčím podobným mýt vlasy....Je děsivé, jak si miliony žen denně mažou obličej vrstvou dráždivé chemické barvy, stříkají si na vlasy další toxiny pro „lesk“ či „tvar“, a když jim z tohoto týrání pleť stárne a vlasy jsou zničené, „řeší“ to aplikací dalších jedů doporučených reklamou.....(přitom bezpečné alternativy všech myslitelných produktů pro krásu existují, jen většina to neví a slepě věří výrobcům....).
Očividně v tomto oboru existuje spousta zcela nepřijatelných praktik... Jednoduchý příklad, který jsem odhalila kdysi sama: chemický šampon, po kterém se vám vlasy rychleji mastí (takže ho „potřebujete“ každý den), a navíc jsou suché a rozpraskané, takže „potřebujete“ kondicionér stejné značky....
Tohle všechno je třeba vymýtit... A naučit lidi být rádi, že mohou použít rozumně často rozumné množství skutečně kvalitních a zdravých přípravků, místo aby se nepřetržitě polévali a mydlili litry ničivých jedů.....
Dalo by se vymyslet mnoho dalšího, ale to už jsou složitější věci a trvalo by chvíli přesně je definovat. (I když, možná vás rovnou napadají další jednoduché body, které mně nenapadly:))

Další obrovské plýtvání je například plýtvání lidským potenciálem. Všichni ti inteligentní lidé pracující v oborech, které vůbec nepřispívají k zájmům Života. Je opravdu potřeba, aby tisíce špičkových odborníků vymýšlely reklamní strategie supermarketů nebo vyvíjely hry pro mobily? A co všechna ta nesmyslná, nekvalitní produkce médií, která existuje jen proto, aby nás otupila, abychom si nevšímali, jak umírá Život...?

Část toho by se vyřešila sama zavedením výše uvedených opatření...pro řadu průmyslů by prostě už nešlo pracovat, ani v navázaných funkcích :) Ale chtělo by to vytvoření úplně nového přístupu k uplatnění lidí, který zcela jinak definuje, co má hodnotu – hodnota = přínos pro ostatní lidi a pro Zemi, nikoli účast na odvětví generujícím zisk...
Takže žena v domácnosti dobře vychovávající tři děti má daleko hodnotnější povolání než manažerka u cigaretové společnosti....

A dál... Těch oblastí a oborů lidské činnosti, kde se dějí naprosto nepřijatelné, zdravým rozumem nepochopitelné věci, jsou mraky. Celý svět stojí na hlavě. Přitom je ale zároveň svět plný moudrých, rozumných a schopných lidí.
Tento text je úvahou na téma, jak by to mohlo vypadat, kdyby se věci začaly DOOPRAVDY řešit. S cílem skutečně je vyřešit, vytvořit svět, kde bude mít naše generace i ty další šanci žít a pokračovat v rozvoji všeho dobrého, co naše civilizace vytvořila.

Je to laická úvaha. Jakmile by se s poctivým řešením opravdu začalo, nepochybně by povolanější lidé přišli s promyšlenější podobou konkrétních kroků a opatření. Pokud by se na to nasadily schopné mozky a zkušené vůdčí osobnosti, pokud by se tomuhle věnoval onen nekonečný lidský potenciál, a také potenciál fungující moderní informační společnosti (dokud funguje), věřím že všechno by bylo možné....

Nejdřív by se samozřejmě musela přesvědčit veřejnost, že změny jsou nutné. Ale to není vůbec nic nereálného. Pokud by se začala v médiích říkat PRAVDA o stavu našeho světa, a dalo by se jí to místo, jaké jí náleží, tedy první místo ve všech zpravodajstvích, všech debatách, na všech prvních stránkách....

A pak by se mohly konat klimatické konference, které by opravdu k něčemu byly.

Přejme si všichni, ať se skutečných změn dožijeme.
A pokud pro to můžeme něco udělat, udělejme to.