Dál procházím různé nezveřejněné texty, které mám v počítači, a narazila jsem i na tento, napsaný kdysi pro nějaký portál o zdraví. Je o základních faktech a principech okoli jídla. Obsah mi připadá v pořádku:), dám ho sem, třeba někomu bude užitečný:)) Mnoho z vás samozřejmě tohle všechno dávno zná, pak možná může posloužit jako shrnutí třeba pro vaše rodiče :)
Posledních několik generací v západním světě jedlo to, co je naučily kampaně sloužící potřebám průmyslu a systému.
Tak se například v poválečném období, za socialismu, naši prarodiče naučili jíst spoustu bílé mouky, cukru,
masa a mléčných výrobků. Po utrpení a nedostatku za války, byli nadšeni, že mohou jíst věci dříve vyhrazené jen bohatým, a snadno uvěřili, že to je to to nejlepší pro ně i jejich děti...
A od té doby přichází průběžně nové vlny toho, co bychom "měli jíst", neboli co se systému zrovna hodí, co zrovna chce prodat a jakým směrem populaci ovlivnit.....
Proto je v dnešní době extrémně důležité, abychom se ohledně jídla naučili používat vlastní rozum:)
Konečná
podoba toho, co jí dnešní generace, se utvářela po revoluci,
když jsme byli v 90. letech zaplaveni reklamou. Ta nám vnutila jako
normální součást života další věci, většinou už ani ne
potraviny, ale spíše drogy.
A co to tedy
je, ty běžné věci, které nás naučili jíst?
Bílé
pečivo, bílá mouka
Bílá mouka
vzniká tak, že se obilí zbaví slupek. Obilí se tím připraví o
minerály, vitamíny, vlákninu a většinu výživné hodnoty.
Začalo se s tím před cca 100 lety, když se tvořil současný
systém, a z hlediska veřejného zdraví je to úplná šílenost.
Výsledná mouka je pro tělo nepřirozená, ucpává střeva,
způsobuje nemoci. Její výživná hodnota se ještě dále sníží
průmyslovým zpracováním. Konzumace velkého množství produktů
z bílé mouky otupuje vnímání a způsobuje chronický nedostatek
energie.
Do mnoha
druhů pečiva se navíc přidává spousta chemických látek, které
zatěžují organismus, a co všechno s vašim tělem a vědomím
dělají, nikdo doopravdy neví.
Alternativy:
Zkuste si dát kvalitní chléb z celozrnné bio mouky. Zkuste si
upéct chléb sami, jestli je pro vás hodně důležitý, z těch nejlepších surovin a z lásky:). Pokud ho naopak moc nemusíte a jedli jste ho jen ze zvyku, dá se žít i bez něj (moje řešení, spokojeně praktikuju více než rok:). Zkuste si připravit obilnou kaši – mnoho
druhů obilných vloček stačí zalít nebo pár minut povařit a
máte skutečné jídlo, které si sami dochutíte podle libosti.
Vařené obilniny jako například pohanka jsou také vynikající,
mají opravdovou chuť a dodají opravdovou energii.
Pokud chcete za každou cenu jíst bílý
chléb:), je lepší dát ten úplně obyčejný, který se skládá jen z
mouky a vody, než “speciální” pečivo plné éček. Celozrnné pečivo
je jen to, které má toto slovo v názvu, různé “cereální” a
“vícezrnné” produkty jsou předražený podvod. Také se dá
žít bez mouky, nebo dokonce bez obilovin, a někteří lidé jsou
překvapeni, jak je jim to příjemné :)
Bílý
cukr
Bílý cukr
je toxická návyková droga, na kterou nás navykli, protože její
uživatelé jsou poslušnější a ovladatelnější. Užívat takto
koncentrovaný cukr zbavený všech minerálů a dalších přírodních
složek, je naprosto nepřirozené. Narušuje metabolismus a trávení
normálních potravin, silně ovlivňuje psychiku a náladu. Kazí
zuby a způsobuje obezitu. Mnoho z nás na něm je silně psychicky
závislých, protože jsme si zvykli ulevovat si jím od nepříjemných
pocitů ze života v systému.
Alternativy:
Malou změnou k lepšímu je přejít alespoň na nerafinovaný hnědý
cukr, který obsahuje více minerálů. Můžete používat různé
obilné sirupy. Nejpřirozenější je sladká chuť z ovoce, ani to
ale moc nepřehánějte: dnešní ovoce je extrémně vyšlechtěno
pro maximální obsah cukru, dokonce ani na něj není náš
organismus metabolicky připraven..:-o. Pokud jste zvyklí požívat
cukru hodně, zkuste si odvyknout, snížit jeho spotřebu nebo ho na
čas vysadit. Začnete daleko jasněji vnímat realitu. Budete méně
ochotni snášet nepřijatelné věci a možná začnete nacházet
způsoby, jak je změnit.
Průmyslové
pochutiny – sladké i slané
Všelijaké
čokoládové tyčinky, chipsy a slazené limonády. Zde se už vůbec
nejedná o jídlo, ale o drogy. Původní suroviny jsou tak silně
průmyslově zpracované, že jejich výživná hodnota už je blízká
nule (výživná hodnota je spojena s přirozenou strukturou
potravin, která se mnohonásobnou tepelnou a mechanickou úpravou
zničí). Vlastně tedy jde o ničení jídla, z normální potravy
se vyrobí toxický nesmysl. Jíme to pro krátkodobý příjemný
pocit, který je vyvolán kombinacemi cukru, soli a chemických
chuťových látek. Počítá se s tím, že vystresovaní lidé v
systému touží po jakémkoliv příjemném pocitu. Platíme za to
svou životní energií, a to hned dvakrát – když za tu věc
zaplatíme, penězi, které jsme vydělali svou prací, a když ji
sníme, a ona naruší stav našeho těla. To se od ní pak musí
pracně detoxifikovat a vzpamatovat se z jejich účinků. Takže
reklamy na tyto poživatiny vlastně soupeří o naši energii –
který výrobce dokáže vysát víc lidí.
Pokud jsme
mladí a zdraví, nemusíme si účinky uvědomovat. Těžké
následky jsou vidět u lidí starších a u lidí, kteří jsou na
těchto drogách silně závislí. Ale ovlivňují každého. Zkuste
je omezit a pozorovat, jak se cítíte. Fyzicky i psychicky. Nebo
ještě lépe - zkuste je na čas vysadit. A zkuste je pak znovu
ochutnat po nějaké době. Ucítíte to sami, vaše tělo ví
přesně, co dělají.
Je velice
smutné vidět ty nejchudší lidi, jak své peníze, které
vydělávají tvrdou prací po desetikorunách za hodinu, utrácí za
plné košíky těchto věcí, jež je pak zotročí ještě víc –
jsou otylí, nemocní a bez energie. Je čas přestat to považovat
za normální, šířit osvětu.
Alternativy:
Upečte si něco sami. Jděte k babičce – i když peče z bílého
cukru a mouky, její výtvor dělaný s láskou a zpracovaný ručně
je mnohem lepší. Žijte, dělejte co vás baví a nesmiřujte se s
tím, co nesnášíte, hledejte, co s tím udělat.
Mléko
a mléčné výrobky
“Standardní
mléko” u nás pochází z velkochovů, kde krávy často vůbec
nechodí ven, jsou dopovány chemikáliemi, hormony a antibiotiky a
uměle nuceny dojit mnohokrát více, než je přirozené.
Nepřetržitě trpí celý život. Takové mléko je škodlivé
naprosto pro každého a nehodí se k ničemu.
Dále se
mléko homogenizuje, což z něj dělá tělu naprosto nepřirozenou,
nestravitelnou substanci.
Potřebuje
vůbec dospělý člověk mateřské mléko? A navíc jiného
živočišného druhu? Kravské mléko je určeno pro výživu
telete. Proto mnoho lidí vůbec nedokáže mléko pořádně trávit
a vyloženě jim nedělá dobře.
Někteří z
nás mléko strávit dokážou, pak je to přijatelná potravina.
Ale nikdo ho
nepotřebuje spoustu každý den. Nadbytek mléka zahleňuje,
zatěžuje tělo a zamlžuje mysl. Hledejte míru, hledejte, kolik je
pro vás akorát.
Alternativy:
Pokud chcete pít mléko, pijte
nehomogenizované bio mléko v malém množství. Nevadí pak, že je
dražší. Rozdíl v chuti a pocitu z něj je obrovský. Mléčné
výrobky má smysl jíst jen v bio kvalitě. Průmyslové mléčné
výrobky plné cukru a chemikálií (všelijaké slazené jogurty a
mlíčka) jsou nejhorší, nejlepší je naučit se žít bez nich.
Opět, tyhle poživatiny mají psychickou funkci, pozorujte to, proč
vám připadá, že to sladké mléčné potřebujete? Co vám chybí,
láska, bezpečí? Možná najdete lepší způsoby, jak tu touhu
uspokojit.
Maso
Běžné maso
se “vyrábí” ve velkochovech za strašlivého utrpení zvířat,
která jsou držena na minimálním prostoru, podává se jim zcela
nepřirozené krmivo a spousta syntetických drog, aby rychle rostla
a vydržela tyto podmínky. Maso je plné stresových hormonů a
toxinů. Zvířata často nemají absolutně žádný pohyb, jejich
svalovina je vyhnaná uměle. Myslíte, že z takového masa může
vaše tělo získat něco dobrého? Sílu, energii?
Systematickou
výchovou nás naučili jíst daleko více masa, než potřebujeme.
Maso se těžko tráví a jeho nadbytek přetěžuje organismus.
Nemusíte být vegetariány. Některým lidem maso svědčí. Ale asi
nikomu nesvědčí dva steaky denně. Hledejte, kolik je přiměřené
pro vás.
Alternativy:
Smysl má jen jíst bio maso, nebo domácí maso od lidí, které
znáte a víte, že jejich chov je rozumný. Ano, bývá dražší.
Ale chcete raději malý kousek normálního masa třikrát týdně
nebo se každý den nacpat otráveným masem? Volba je na vás.
Ovoce a
zelenina
Běžné
ovoce a zelenina v supermarketu se pěstuje extrémně nepřirozenými
průmyslovými postupy zaměřenými na maximální zisk, a pak se
nesmyslně vozí na obrovské vzdálenosti. Výsledkem je, že
obsahuje velmi málo vitaminů a minerálů. Někdy je to doslova jen
voda a celulóza ve tvaru ovoce nebo zeleniny, plus samozřejmě
zbytky užívaných chemikálií.
Alternativy:
Kupujte bio ovoce a zeleninu. Opět – je
lepší mít méně dražší opravdové zeleniny nebo hromadu
falešné zeleniny? U nás dnes už funguje mnoho bedýnkových
systémů, které vám ji dovezou až do domu. A
pokud můžete, pěstujte si zeleninu sami.
Není-li po
ruce bio, kupujte alespoň zeleninu vypěstovanou co nejblíže.
Ideálně u nás. Nebo alespoň v Evropě. Šetříte Zemi – a v
Evropě platí pro potraviny alespoň nějaká pravidla.
Polotovary
a fastfood
Většina
polotovarů a “hotových” jídel není jídlo. Nemá výživnou
hodnotu. Byla totiž zničena průmysovým zpracováním. Dodá vám
trochu kalorií pro holé přežití, ale člověk, který se
takovými věcmi živí delší dobu, začne trpět fyzickými i
psychickými potížemi z nedostatku mnoha látek potřebných pro
dobrou funkci organismu a nervové soustavy.
Je
“praktické” dát si jídlo, které vůbec není jídlo? Platit
za něj? Vynakládat energii na jeho trávení a vyloučení?
Ne-jídlo je
bez chuti. Naše chuťové buňky ho jednoznačně poznají od jídla.
Proto výrobci přidávají sůl, cukr a chemické chuťové látky,
dokonce i velmi toxické chemikálie jako je glutamán sodný.
Alternativa:
Nejlepší
je takovým produktům se prostě vyhnout.
Alternativou je dát suroviny do hrnce a nechat je vařit. Přidat
zeleninu, koření, oleje, na co máte chuť. Najíst se, nebo si
jídlo vzít s sebou na cesty, do práce... Připravit skutečné
jídlo je ve skutečnosti jednoduché. Systém nás ale schválně
učí myslet si, že to musí být těžké a složité. Naletí na
to zejména muži, ti jsou vedeni k tomu považovat vaření za
těžkou práci pro ženy. To je hloupost. I za patnáct minut máte
dobré jídlo. Často je to mnohem rychlejší a snadnější než
dojet do obchodu, kde byste si koupili nějaký jedovatý nesmysl.
Co a jak je tedy dobré jíst?
- Jídlo čerstvě připravené z kvalitních surovin. Čerstvé znamená čerstvě uvařené (tedy nikoli z polotovarů nebo instantní:)). Někdy má smysl si své zdravé jídlo předpřipravit a ohřát nebo sníst např.na cestách, ale nedělejte to běžně, protože se tím velmi ztrácí výživná hodnota.
- Rozumné základní suroviny jsou bio zelenina, ovoce, oříšky, celozrnné obiloviny a luštěniny, případně bio maso a mléčné výrobky.
- Je na vás přijít si sami na to, co přesně a v jakém poměru vám vyhovuje jíst. Někdo vůbec nepotřebuje maso. Někdo nestojí ani o mléko, ba mu z něj je zle. Někdo naopak na obou těchto druzích potravin trvá a dělají mu dobře. Někomu vyhovuje makrobiotika založená na obilovinách. Jiný člověk obiloviny a luštěniny špatně tráví a preferuje paleo dietu zcela bez nich... Není jedna pravda pro všechny. Zvolte ty nejlepší suroviny, jezte střídmě a experimentujte :))
- Jezme v klidu, pohodě, s radostí. Při jídle si povídejme o příjemných věcech, nekoukejme na televizi. K jídlu nepatří žádná negativní nebo děsivá témata. Jestliže o nich někdo začne, zdvořile ho požádejme, aby takový rozhovor odložil až po jídle.
- Většinou jíme víc, než potřebujeme, tělo tím přetěžujeme. Prozkoumejte, kolik skutečně potřebujete, jezte jen když máte hlad a snězte jen tolik, abyste se po jídle cítili dobře a lehce. Přizpůsobte množství a druh jídla své tělesné aktivitě – když fyzicky pracujete, dokážete strávit a využít víc a těžšího jídla než když sedíte v kanceláři. Přejídání je dalším nástrojem systému, přecpaní lidé, kteří se sotva hýbou, nemají sílu bojovat o svá práva a slušný život.
- Přečtěte si něco o vhodných kombinacích potravin. Naučili nás spatlat všechno se vším, i tím bývá tělo přetíženo, lepší je jednodušší jídlo s méně různými složkami.
Pár základních principů: Pokud jíte sladké potraviny, je vhodné nekombinovat je s jiným jídlem, jíst je samostatně např. k snídani nebo odpoledne, jinak narušují trávení ostatního jídla. Zejména to platí pro ovoce. Když už sladkou věc mít musíte, je lepší dát si ji jako první chod než na konci:) Většinou je nevhodné kombinovat v jednom jídle ovoce a zeleninu, pro jejich zcela rozdílnou povahu. Musíte-li jíst zmrzlinu, pak rozhodně ne po jídle, zmrazí trávení:) Maso a mléko není dobré jíst současně. - Průmyslové potraviny jakéhokoli druhu je dobré omezit, obecně je nepotřebujeme. Pokud je jíme, volit bio verze, které se vyrábějí mnohem zdravějšími a přirozenějšími postupy.
Dobrou chuť a spoustu radosti ze života!
:)