Jak nejlépe zjistit, co nám dělá
dobře? Vyzkoušet to. Vybrat si nějakou změnu, která nás přitahuje, třeba začít chodit do lesa, přestat jíst chleba, omezit komunikaci po Internetu, víc nebo také méně číst,
zkrátka udělat něco k čemu nás naše intuice poňouká....
Sami uvidíte, jestli to funguje nebo
ne. Něco bude jednoznačně skvělé. Něco bude nesmysl. A něco
bude tak napůl – v něčem vás změna těší, něco na ní
drhne. Pak třeba potřebujete zjistit, co to vlastně opravdu je, co
jste chtěli změnit, o co vám přesně jde. A nebo získat víc
informací. Například o správné technice běhu a vhodných
botách. A třeba se nakonec ukáže, že o běhání vám až tak
moc nešlo, toužili jste jen být každý den hodinu sami v přírodě.
Je to možné?
Tomuhle se říká přímá zkušenost.
A netýká se jen zdraví a životního stylu, ale prakticky
čehokoli, co můžeme poznávat “na vlastní kůži”. Děláme
to. Pozorujeme sami sebe, tu činnost nebo změnu a všechny
souvislosti. Vyvozujeme důsledky a závěry a učíme se.
Samozřejmě si také opatřujeme
informace z vnějších zdrojů. Můžeme studovat knihy, předem, v
průběhu i dodatečně. Navštěvovat kurzy a semináře. Poradit se
s odborníky. Mít učitele. Ale základem zůstává náš vlastní
prožitek.
Přesně z tohoto chování se nejspíš
vyvinuly veděcké metody, které jsou základem naší moderní
technické civilizace. Inteligentní člověk něco zkoumá a
pozoruje výsledek. Je to taková věda v malém, věda našeho
vlastního života.
Nevidím tedy žádný rozpor mezi
vědou a přímou zkušeností. Věda je vysoce pokročilou formou
učení se ze zkušenosti, s exaktními pravidly. Ale základem
zůstává vnímavost inteligentní lidské bytosti.
Poslední dobou se ale často setkávám
s lidmi, kteří sami sebe označují za “vědecky založené” a
hodnotu přímé zkušenosti popírají. Podle jejich názoru cokoli,
co přímo vnímám a zažívám, je “nespolehlivé” a
“neobjektivní” a nemohu se podle toho rozhodovat. Pokud mám
pocit, že mi něco dělá či nedělá dobře nebo na mně tak či
onak působí, může se mi to z milionu důvodů “zdát”. Mám
tedy podle nich vlastní zkušenosti ignorovat a raději se řídit
“ověřenými výsledky výzkumů”, tedy nechat si od někoho
jiného, kdo to údajně objektivně ví, poradit, co je pro mě to
správné nebo jak mám vyhodnotit své zkušenosti.
S tímto postojem jsem se často
setkala například v internetových diskusích o oblastech zdraví,
výživy a fitness.
Kdybych se ale měla v těchto
oblastech pokoušet orientovat podle “výsledků výzkumů”,
zblázním se z toho. Jsou jich tisíce a každý tvrdí něco
jiného.
A bohužel, ve vší úctě k vědě
jako takové, rozhodně nevěřím, že by všechny dnešní výzkumy
byly oním objektivním vodítkem k realitě, za které je považují
slepě věřící.
Je obecně známo, že výzkumy musí
někdo platit, a ten někdo si může přát určitý výsledek. Což
by v ideálním světě nemělo na výzkum mít vliv, žijeme ale v
ideálním světě?
Setkala jsem se s celkem přesvědčivými
dokumentárními filmy o tom, že například farmaceutické firmy si
z desítek provedených studií prostě vyberou jen ty, jejichž
výsledky se jim hodí. A to zrovna výzkum léků by opravdu měl
být to nejexaktnější ze všeho.
Kdo potom má
věřit “výzkumům”, jejichž výsledky běžně zveřejňují
různá média, a které tvrdí, že je nebo není zdravé jíst či
pít takové a takové množství čokolády, kávy nebo alkoholu?
Údaje jsou pokaždé jiné, i tvrzení často protichůdná.
Navíc
tyto věděcké zdroje obvykle opomínají důležité aspekty.
Například že jedna věc je daná poživatina jako taková, její
původní vlastnosti, a druhá její kvalita, a například
chemikálie, které v ní zůstávají z konvenční zemědělské
produkce (zbytky pesticidů, apod...).
Použili
v testu účinků čokolády skutečnou čokoládu nebo “čokoládu”
složenou ze 70% bílého cukru, jaká
se běžně prodává v supermarketu?
To se zpravidla už nedozvíme. V médiích se objeví jen stručné
shrnutí výsledků a dobrat se takových detailů je pro běžného
člověka opravdu složitá akce.
Než
se pokoušet vybrat si něco z takových tvrzení, nastuduju si
raději sama dostupné
informace, budu pozorovat, jaký vliv má na můj vlastní
organismus, a z toho si udělám vlastní názor.
I
když je záměr výzkumníků zcela čistý a nesnaží se vědomě
o nějaký určitý výsledek, nepochybně bude vždy důležitý
způsob položení otázky, a více či méně nevědomou roli budou
hrát jejich existující předpoklady a předsudky.
A i
když toto všechno bude v naprosto dokonalém pořádku,
stoprocentně objektivní, je pořád otázka, jestli výsledky
výzkumu pak někdo zveřejní a my se o nich dozvíme.
U
mnoha kontroverzních témat, nebo kontroverzních výsledků, které
neodpovídají „obecným pravdám“, je toto velký problém, o
tom vědí své zastánci řady fungujících, ale oficiálně
neuznávaných oborů alternativní medicíny.
Nedávno
jsem dočetla knihu, která popisuje 40-letou smutnou historii snahy
aktivistů o zavedení ibogainu do oficiálního léčebného
systému. Ibogain je derivát z africké rostliny, který má
pozoruhodné účinky při léčbě závislostí. Dokáže pacienta
během 24 hodin bezbolestně zbavit fyzické závislosti na opiátech,
například heroinu. Mechanismus účinku je docela dobře popsán,
látky si totiž všimla řada poctivých vědců, kteří navzdory
obrovským potížím věnovali léta jejímu výzkumu.
Oficiální
systém o ni ale nemá zájem. Farmaceutickému průmyslu se nehodí.
Rostlinný produkt nelze patentovat, a lék, který stačí podat 1x,
maximálně několikrát, není komerčně zajímavý. K tomu se
přidávají historické a kulturní předsudky spojené s původním
způsobem užívání ibogy v Africe.
Výsledek?
Na výzkum je extrémně těžké získat peníze. Když už se to
podaří, dosažené poznatky jsou oficiálními místy jednoduše
ignorovány.
Odpůrci
ibogainu dokonce udělali vlastní studii. V ní vpichovali pokusným
zvířatům přímo do mozku obrovské dávky látky, mnohokrát
vyšší, než se kdy používají u člověka. Lidé navíc užívají
ibogain vždy jen orálně.
U
části zvířat došlo ke ztrátě jednoho druhu mozkových buněk.
Okamžitě se začalo tvedit, že látka je „neurotoxická“.
Tento „poznatek“ dostal širokou publicitu a dodnes se s ním lze
setkat, ačkoli byl zastánci ibogainu dávno jednoznačně vyvrácen.
Ibogain
zůstává v „undergroundu“, léčba jím je drahá a těžko
dostupná, adiktologové se o něm neučí, lékaři o něm pacienty
neinformují.
Takhle
vypadá ten svět „vědecké objektivity“?
Vím,
že je mnoho poctivých skutečných vědců, ale bohužel našemu
světu nevládne čisté poznání, je plný různorodých zájmů a
vlivů, obchodních, kulturních, sociálních. A spíše ty často
nakonec určují, co bude „oficiálně uznáno“, a co ne.
Všimli
jste si, že to, co je „oficiálně zdravé“ se mění každých
pár let?
Když
jsem byla malá, tlačili nám v televizi jako to nejzdravější
mléko a čerstvé máslo. Všichni by prý měli pít asi litr mléka
denně. O tom se dnes už nemluví, ono je to také velmi pochybné.
Za
mého dospívání bylo nejzdravější všechno „nízkotučné“
a „light“, alespoň nás o tom ze všech sil přesvědčovaly
reklamy v médiích.
Pak
přišla dodnes uznávaná nauka, že nejzdravější základ stravy
jsou celozrnné obiloviny. Na jejím základě se vyrojily mraky
„zdravých“ produktů jako muesli a cornflaky, složených z
průmyslově zpracované celozrnné obiloviny a cca 50% bílého
cukru. Tehdy se také začalo mluvit o tom, že by bylo lepší jíst
méně masa, a jako skvělá alternativa nám byla nabídnuta sója.
Nedávno
jsem narazila na zajímavou knihu, která zpochybňuje vědecký
základ této takzvané „pyramidy potravin“ (jež bývá běžně
v hezké barevné verzi vytištěna třeba právě na těch
cornflacích, abychom věděli, že si kupujeme to nejzdravější).
Jmenuje se Death By Food Pyramid. Její autorka naznačuje, že s
„vědeckými zjištěními“, jak se to s pyramidou má, nemuselo
být všechno úplně v pořádku, a schválení této „oficiální“
verze zdravé výživy v USA (odkud se rozšířila do celého světa)
mohly ovlivnit zájmy velkovýrobců několika masových komodit,
jako je například sója, pšenice a sladké obilné syrupy. Jestli
je strava založená hlavně na obilovinách a cukru (o tom se moc
nemluví, ale prostě ve většině produktů je), jakou dnes baští
Američané, samé toasty, těstoviny a sladkosti, opravdu zdravá,
je více než sporné. Spíš to vypadá, že je opravdu velice
nezdravá, všechny možné ukazatele zdraví populace se zásadně
zhoršily.
A
ostatně podobně to prý bylo i s předchozími „zdravými
výživami“, třeba právě s tou nízkoutučnou – veřejnosti se
přednesla nějaká teorie zdraví, jež byla už tehdy jen jednou z
řady možných, a později byla široce zpochybněna – a vydělaly
se ohromné peníze na lidech slepě věřících médiím, kteří
chtěli „žit zdravě“.
Někdy se lidé, kteří na všechno
musí mít “studii” zase naopak připravují o možnost využít
nějakou užitečnou informaci, protože něco pro ně je
“neověřené”, tak tomu “nevěří”....a v praxi to nezkusí.
Krásným příkladem jsou některé
poučky z ájurvédy, tradiční indické medicíny.
Ájurvéda je ucelený soubor vědění
o lidském zdraví, který je výsledkem několika tisíciletí
lékařských zkušeností a bádání v tradiční Indii. Je to
učení velice praktické.
Podle ájurvédy není dobré jíst
současně zeleninu a ovoce. Protože jsou to potraviny velmi odlišné
povahy, odlišně se tráví, a, stručně, máme z toho pak v břiše
chaos. Ovoce je lepší dát si samostatně, jako svačinku, tak aby
neskončilo v žaludku spolu s jiným druhem jídla.
Přijde mi to logické. Pozorovala jsem
věc sama na sobě a dospěla jsem k názoru, že je to čistá
pravda a je velice rozumné se jí řídit.
Ale o žádné studii nevím. Mnoho
ájurvédských principů je už dávno ověřených vědecky, ale
přece jen, jsou jich tisíce, a indičtí vědci nestíhají
odexperimentovat všechno:)
Dnes tu máme všechny ty raw-foodisty
a smoothie-freaky, kteří ovoce a zeleninu kombinují o sto šest a
myslí si, kdoví co dělají pro své zdraví. Párkrát jsem
zkusila tohle pravidlo zmínit. Ti přemýšlivější se nad ním
zamyslí. Ale řada lidí si pohrdavě odfrkne: “Pchá, nějaká
ájurvéda, to jsou nevědecké pověry, ukaž mi důkaz!”
Umožní jim to samozřejmě nic
neměnit a dál věřit smoothie ze supermarketu, kde pejsek s
kočičkou smíchali osm druhů zeleniny a čtyři druhy ovoce z pěti
kontinentů... Jak se po něm doopravdy cítí jejich bříško, není
potřeba pozorovat, to jsou ty nespolehlivé “subjektivní
informace”.....
Jak bych to shrnula?
Tisíce zdrojů se tváří jako
“objektivní informace”. Co se týče životního stylu, můžeme
si vybrat, čemu chceme věřit, a pak si vygooglit “výzkumy”,
které nám to “dokážou”.
A nebo si můžeme vybrat, co nám z
dostupných informací naší inteligencí, zdravým rozumem a
intuicí dává smysl, a to ještě ověřit tou úžasnou základní
vědeckou metodou: experimentem se svými subjektivními prožitky v
praxi :)