středa 13. února 2013

Vědomí v Byron Shire


Pozoruju zajímavou věc.

Tady v Byron Shire jsou lidi úplně obecně vědomější ohledně věcí, o kterých se člověk v Čechách snadno dostane do bezvýchodných hádek.
Nemají žádné iluze o politice, korporacích nebo farmaceutickém průmyslu, vědí, že nám systém lže, vědí neuvěřitelně moc třeba o tom, co je zač běžná strava nebo drogérie, a co obsahuje a čím je dobré ty věci nahradit. Vědí třeba taky, že chemtrails existují, není to předmět diskuse nebo dokonce boje, jako u nás, je to v obecném povědomí.
Vědí, že je na Zemi potřeba vytvořit úplně nový způsob života, a různě se na tom podílejí.
Mluvím o docela velké oblasti a tisících lidí.
Normálních lidí všeho věku, kteří se věnují hospodaření, rozmanitým povoláním nebo umění, vychovávají děti a podílejí se na životě lokálního společenství.

Samozřejmě v Čechách je nás taky hodně, kdo tyhle věci víme, ale jsme roztroušeni mezi většinovou společností, pokud vím neobsadili jsme zatím ještě ani jednu celou vesnici (i když myslím, že k tomu brzo dojde ;). 
A spousta lidí v Čechách je jaksi na půl cestě: sice si uvědomují potřebu změny a v řadě oblastí jsou velice tvořiví a aktivní, ale některá ta drsnější fakta o systému prostě nějak nemohou přijmout. Třeba že jejich tělový krém je toxický a narušuje hormonální rovnováhu a jediný rozumný přístup je ho zahodit....svět, kde se taková věc normálně prodává v drogérii, by byl příliš děsivej. A taky by v něm bylo potřeba vymyslet, čím tu věc nahradit.

Zdá se, že mamina od dětí v Byron Bay takhle neuvažuje. Zná informace a opravdu na sebe a už vůbec ne na děti nechce patlat ftaláty a spol. a "standardní" sprchový gel či krém si nekoupí. A ví, že "normální" zelenina v supermarketu není normální, ale pěstovaná za pomoci toxických pesticidů, a je fakt lepší mít vlastní nebo nakoupit na trhu od sousedů. A musí být takových mamin nejen v Byron hodně tisíc, když se výrobci na obalech většiny sortimentu v místním obchodě předhánějí v uvádění, že jejich produkt ty které toxiny (o některých jsem slyšela vůbec poprvé) neobsahuje.

Je zajímavé zamýšlet se nad tím, čím to. Napadá mě řada věcí o tom, jak se vzájemně ovlivňuje životní styl a schopnost uvědomovat si jasně některé věci a nebát se jich, a přitom být pozitivní a prostě hledat, co rozumného můžu dělat.
Jednoznačně vliv na to má to, že lidi tu víc žijí v přírodě, s přírodou, venku, nikdo není celé dny obklopen jen betonem a auty. Je tu víc životního prostoru, průměrný člověk má vlastní dům a pozemek, tím pádem dělá spoustu rozmanitých věcí ve fyzickém světě, procento lidí, kteří by žili čistě jen v hlavě a u počítače, je daleko nižší než u nás.
Lidi si hodně uvědomují, že potřebují pohyb, a hýbou se, na všecky možné způsoby, běhají, chodí, cvičí jógu, plavou, surfují, fyzicky pracují, jsou pružní, mají svaly, výdrž...i staří :0), což je úžasný pohled :)
To nepochybně vede k větší uzemněnosti a ukotvenosti ve fyzické realitě.
Je lepší přístup k čerstvému, lokálnímu jídlu, prakticky NIC se sem nedováží tisíce kilometrů, povědomí, co je kvalitní jídlo, je vysoké, jak už zmíněno, a to rozhodně má zpětně vliv na schopnost přímo vnímat věci.
Lidi se hodně setkávají a informace sdílejí, třeba skrze místní trhy, kde si všichni povyměňují své výrobky a služby a na konci se několik hodin společně tancuje při bubnech.

Nejvíc je to asi prostě tím, že se tu před 40 lety, v roce 1972, potkali hippies z celého světa a už tu zůstali, a proto tradice alternativního způsobu myšlení je tu nekonečně větší a koncentrovanější než jinde na světě.
Je to ohromně inspirující. Pro mně je to poprvé pocit, že svět kolem mně je normální, dává smysl, lidé se v něm chovají a uvažují rozumně a logicky. 

Austrálie jako celek na tom asi s vědomím není o nic lépe než ČR, v žádném případě ji tímto nechci vynášet do nebes:). Je tu sice obecně o něco větší povědomí ohledně tělesné aktivity a kontaktu s přírodou, ale zase jsou tu nepříjemné fenomény, spojené se společností a náboženstvím, které u nás naštěstí neáme. Ve městech je tu dokonce hodně lidí, co jsou na tom hůře než průměrný Čech - rozplizlí gumoví medvídci, kteří jedí jen fastfood a neudělají pěšky ani krok a je na ně fakt smutný pohled, syndrom "americké" kultury totální odtrženosti od života.

Byron Shire je jedinečnej fenomén, pravděpodobně globálně. Myslím, že pro každého, kdo taky cítí tu potřebu transformace sebe i světa, tohle místo stojí za navštívení a může být obrovskou inspirací.